Намери хотел в BG

Връх Голям Богдан

Средна гора с най-високия връх Богдан

Копривщица се намира на около 1000 метра надморска височина в Същинска Средна гора. Планината Средна гора се намира на юг от Стара планина и е успоредно на нея. Двете красиви природни образования са свързани на места от четири рида. Средна горе има и такива две връзки с планината Рила. Средна гора е средно висока с дължина от 285 километра и широчина достигаща до 50 километра на места. Тя е разделена на три части Ихтиманска Средна гора, Същинска Средна гора и Сърнена Средна гора. Тези отделни дялове са обусловени от река Тополница и река Стряма.
В западната част, или това е Ихтиманска Средна гора, най-висок връх е Тръна, с неговите 1275 метра. На изток планината завършва със Сърнена Средна гора до река Тунджа. Тази част от планината е най-дълга, тясна и ниска. Връх Братан с 1236 метра е нейната най-висока точка.
Същинска Средна гора е най-високата от трите части. Билото и е типично планинско, а върха на него е Голям Богдан с 1604 метра. Този връх е кръстен на небезизвестния хайдутин Богдан войвода. От източната и западната страна се намират гъсти гори, от другите две се открива невероятна гледка към съседните върхове. Реките Луда Яна, Крива река и река Пясъчник извират от този връх, наричан на кратко само Богдан. Така е кръстен и единствения резерват в територията на Средна гора. Той обхваща връх Голям Богдан и планинските части около него. Създаден е през 1972 година и има за цел да запази буковите гори, характерни за тази местност. Природните забележителности в резервата са две – Петльова кюрия и Голашката пещера.
Много пешеходни маршрути има из цяла Средна гора. Предпочитана е от туристи не желаещи голямо натоварване. Може да се стигне и да се върне в начална позиция до всяко едно място, в рамките на един ден.
Няколкото планински хижи са отворени за туристи, целогодишно. Планината е подходяща за пешеходен, риболовен, конен, мото и други видове туризъм. Връх Голям Богдан е в списъка със Стоте туристически обекта на Българския туристически съюз и е редовно посещаван от различни групи обичащи планината и чистия въздух.  

Копривщица се намира на около 1000 метра надморска височина в Същинска Средна гора.

уеб дизайн