Намери хотел в BG

Къща-музей Тодор Каблешков

Къща-музей Тодор Каблешков

Къща-музей  Тодор Каблешков

Историческия обект музей с национално историческо и архитектурно занчение е обявен официално за паметник на културата на 11 юли 1975 год. се намира на улица Тодор Каблешков № 8.

Родната къща на знаменития възрожденски деец Тодор Каблешков е построена от известния копривщенски майстор, представител на местното архитектурно течение, майстор Генчо Младенов. Каблешковата къща е построена по еталон на пловдиските къщи през 1845год. отличава се със изразена симетричност, изящни форми и с централно организирано разположение за богатия бегликчия и негов баща, Лулчо Каблешков. Къщата притежава просторен красиво остъклен салон разположен на втория етаж, големи издадени еркери, живописен кубиличен фронтон, заемащ място над остъклен затворен кьошк, изящно дърворезбовани тавани, долапи и врати.

Този изключително богат дом е обитаван от шестнадесет членното семейство Каблешкови. На 18 януари 1851 год. тук се ражда Тодор Каблешков, чиято майка умира в ранна възраст и тои попада под грижите на леля си Пена, женена за легендарния местен хайдутин Дончо Ватах,  и мащехата  си Ана Каблешкова.

С изключително виско за времето в което е живял образование и възпитан с любов към народа си и патриотизъм, Тодор Каблешков се превръща в един от стълбовете на местното революционно движение. Каблешков е посещавал  освен пловдивското и копривщенското класно училище, така и Цариградския френски лицей. Будният и изключително интелигентен възрожденец владеещ 3 езика, притежава богати познания и култура, благодарение на което му се отдава възможноста на 23 год. възраст да стане началник на железопътната гара  в Белово. Като подръжник на идеите на Васил Левски през 1871 год. той се превръща в горд последовател на каузата на апостола на свободата, а през 1876 год. бива избран за председател на местния революционен комитет, в последствие на което той дава ход на началото на паметните исторически кървави априлски събития. Авторът на знаменитото „Кърваво писмо” слага край на живота си в габровския конак, след своето залавяне на 25 годишна възраст. Тодор Каблешков самоотвержено жертва своя живот, младост, благосъстояние и обещаващо бъдеще  в името и благото на своя народ.

Къщата на Тодор Каблешков първия реставриран възрожденски копривщенски паметник през 1935 год. В днешни дни посетителите могат да надблюдават автентичната красива  подредба на къщата и множество лични вещи, снимки и книги  разказващи за събитията от живота на възрожденския революционер. Къщата-музей на знаменитя българин и възрожденец за последно бе реновирана през 2006 год. и е отворен за посещение всеки ден, освен понеделник, считан за официален почивен ден,  от 08-12 часа и от 13:30 до 17:30 часа. 

Родната къща на знаменития възрожденски деец Тодор Каблешков е построена от известния копривщенски майстор, представител на местното архитектурно течение, майстор Генчо Младенов. Каблешковата къща е построена по еталон на пловдиските къщи през 1845 год. отличава се със изразена симетричност, изящни форми и с централно организирано разположение за богатия бегликчия и негов баща, Лулчо Каблешков.

уеб дизайн