Намери хотел в BG

Къща-музей Любен Каравелов

Къща-музей Любен Каравелов

 Къща-музей Любен Каравелов

Къща-музей на Любен Каравелов е разположена в близост до река Тополка. Къщата се състои от едноетажна построика и предстваля част от живописен архитектурен ансамбъл от 3 сгради,  зимна, селскостопанска постройка и лятна сграда с просторен и живописен двор, строени в продължение на  повече от 25 години с помоща на местни художници и майстори. Обстановката в уникалния по рода си архитектурен паметник възпроизвежда пъстър и пищен за епохата си интериор и топла атмосфера. Постлана  с типичните пъстро обагрени копривщенски черги, окичена с изящно изрисувани часовници , плъсти и кабета, медни съдове и порцеланови чинии.

Първата и най-значима сграда е  зимната къщата на Любен Каравелов, представител на този архитектурен ансамбъл и родно място на Любен Каравелов и по-малкия му брат Петко Каравелов, построена през 1810 год. В тази къща се заражда живота на шестте наследници на Неделя и Стойчо Каравелови. Братята Любен и Петко Каравелови са познати на историята, като личности посветили живота си за благото на народа.

Стопанското помещение е построено през  1920 год. след завършването на зимната къща, в приземието на което са се приготвяли известните копривщенски пастърми, луканки и кавърми. Разположен в двора, като музеен експонат е изложено коритото изработено от борова коруда, в което семейството е приготвяло каймата за прочутите колбаси.

Последна къща от архитектурния ансамбъла е построена лятната къща  през 1835 год. Къщата е на два етажа с голям чердак, обитавана от стопаните през летните месеци. В днешни дни в къщата са изложени, като експозиции снимки и материали описващи живота на забележителния политик, министър на финансите, както и трикратен министър председател на Бългрия и по-малък брат на Любен Каравелов, Петко Каравелов и неговата дъщеря и съпруга на Пейо Яворов- Лора Караджова.

Интерес за посетителите предсвтавлява един от най-значимите експонати, закупената през 1871 год. от Сръбската държавна печатница, пишеща машина на която Ботев, Каравелов и самия апостол на свободата Васил Левски  са печатали революционни вестници, сред които списание „Знание” и вестника на Христо Ботев „Знаме”. На същата тази машина е отпечатана в периода след освобождението конституцията във Велико Търново, която е първата българска конституция. В много добро състояние са запазени  множество стари книги  и писалищната маса използвана лично от идеолога на българското революционно движение Любен Каравелов.

Къщата на председателя  на БРЦК е официално обявена и призната за музей през 1954 год. Къщата е отворена за посещение всеки ден, освен понеделник, който се счита за официален почивен ден за всички музеи в архитектурно историческия резерват Копривщица

Къща-музей на Любен Каравелов е разположена в близост до река Тополка. Къщата се състои от едноетажна построика и предстваля част от живописен архитектурен ансамбъл от 3 сгради, зимна, селскостопанска постройка и лятна сграда с просторен и живописен двор, строени в продължение на повече от 25 години с помоща на местни художници и майстори.

уеб дизайн