Намери хотел в BG

Лютовата къща

Лютовата къща

Лютовата къща
Лютовата къща е обект музей от национално значение, обявен за паметник на културата през 11 юли 1971 год. Уникалния паметник е прекрасен представител на възрожденската архитектура с типичните си стенопис и дърворезба. Традиционата възрожденска къща е със симетрично разположение, кубиличен фронтон, с изписана година на построяване, вградени ниши  и изящно изрисувани пана.
Лютовата къща е разположена в Средна махала на улица Георги Беловеждов № 6 в архитектурно-етнографския музеен резерват Копривщица.
Построената по поръчка на копривщенския бегликчия и джелепин Стефан Топалов, от пловдивски майстори през 1854 год. е същински шедьовър на копривщенското архитектурно течение. В последствие през 1906 год. къщата е закупена от местния търговец Петко Лютов. Къщата музей е известна със своята прекрасна архитектура и изящна стенописна украса. 
Пред очите на посетителите се открива богатото и пищно обзавеждане на красивия копривщенски дом от 19 век, собственост на заможния египетски търговец Петко Лютов, чиято дейност се е съсредоточавала в Александрия и Кайро.
Къщата се отличава със сепла външна украса и богата и внушителна вътрешна стенопис и дърворезба, както и впечатляващите изящни стенописни фризове и запленяващи корнизи и алафранги. 
Симетрично разпределените помощения са с ниско приземно етажно разположение. Силен интерес за посетителите представлява разположения в салона на втрория етаж уникалeн за времето си хокел, изграден от 8 стенописни медальона разположени в елипса, изобразяващи екзотични пейзажи от  изтока. На красиво изработения от асма овален таван се открива изящно дървено слънце с елипсовидна форма от което се спуска деликатен полилей. Най-впечатляващата, изразена във втория пласт украса е изработена по поръчка и желание на втория собственик през 1860 год. в лицето на Петър Лютов. 
Ценния паметник на културата отразява високото материално състояние и култура на емблематичния си  собственик във всеки детайл. Къщата разполага със забележителни експонати и предмети за бита, стилно обзаведена с уникални виенски мебели, като виенски огледала, осветителни тела, маси и столове. Най-интригуващия за посетителите експонат в красивата къща музей е ароматизаторът-фонтан използван за освежаване на въздуха, изложен в салона на втория етаж. На голям интерес се радват и изложените нетъкани традиционни копривщенски плъсти изработени по време на 18-19 век от местния музеен фонд и оригиналната стара цариградска . В централната част място заема съвремената колекция, дарена от известната майсторка Мария Бодурова на художествени изделия от края на ХХ век.
Колоритната къща притежава  жизнерадостнен и оптимистичен  характер, с преобладаващи флорални мотиви и живописни медальони пресъздаващи посещаваните от стопанина на къщата места.
Къщата е свободна за посещение всеки ден, с изключение на понеделник , от 08-12 часа и от 13:30–17:30 часа.
 
 

Уникалния паметник е прекрасен представител на възрожденската архитектура с типичните си стенопис и дърворезба. Традиционата възрожденска къща е със симетрично разположение, кубиличен фронтон, с изписана година на построяване, вградени ниши и изящно изрисувани пана.

уеб дизайн